Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Szeptember 27. 09:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A finn dizájn lesz a fővendég a Budapest Design Héten

A finn dizájn lesz a fővendég a Budapest Design Héten

A Budapest Design Hét idei kiemelt vendége Finnország lesz, főszereplője pedig a finn dizájn egyik központjaként is működő Fiskars bútoraival, tárgyaival. A Fiskars Design Village: Újak és Klasszikusok című kiállításának megnyitója szombaton lesz a Design Terminálon.

A Fiskars Design Village Goes Budapest programsorozat négy részből áll majd: kiállításból, étteremből, pop-up shopból és a projektet bemutató előadásból - tájékoztatta hírlevelében a Finnagora, a budapesti Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ az MTI-t.
A Budapest Design Hét témája a slow life és a slow design, a kiállítás legújabb dizájnt bemutató darabjai a fiskarsi műhelyek aktív és innovatív tervezőközösségét mutatja be. A Design Village klasszikusai részben azokat a tárgyakat látni majd, melyeket az elmúlt két évtizedben terveztek és mára már széles körben ismertté váltak. A tárlat a Fiskarsban használt anyagokat is bemutatja, így találkozni fa, kerámia, üveg, kő, nemesfém és textil tárgyakkal egyaránt.
A kiállítás egyes darabjai, a fiskarsi mesterek és művészek alkotásai megvásárolhatók lesznek a Design Terminál boltjában.
A finnek nemcsak bemutatják a csúcsminőségű dizájn legújabb alkotásait, hanem a szervezők megpróbálják a látogatók számára azt megtekinthetővé és megízlelhetővé is tenni a finn konyhán keresztül.
A helyi ételek szeretete ugyanis nagyon fontos része a fiskarsi életnek. A műhelyek mellett 1836-tól folyamatosan működik a Wärdhus étterem, amelyet ma helyi nyersanyagokra épülő konyhájáról ismernek. A dizájn hétre az étterem tulajdonosai: Patrick és Marja Karlsson eljönnek Budapestre.
A vendéglő teljes berendezése - a kanalaktól a bútorokig - Finnországban készült. Az étterem fa asztalai és székei egyenesen a fiskarsi Nikari műhelyéből érkeznek. A belsőépítészeti terveket Antti Siltavuori készítette.
A dizájn hét keretében szombaton este 19 órától az Anker klubban a Fiskarsból érkezett vendégek: Karin Widnäs keramikus, Antti Siltavuori belsőépítész, ipari formatervező és Camilla Moberg dizájner számol be jelenlegi munkájáról, arról, hogy min dolgozik éppen - olvasható a Finnagora hírlevelében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket