Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: honvedelem.hu

Bombát találtak Taksonynál

Bombát találtak Taksonynál

Egy ötszáz kilogrammos második világháborús légibombát hatástalanítottak a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred tűzszerészei Taksonynál - közölte a honvedelem.hu pénteken.

A cikk szerint műszeres vizsgálat során került elő egy GP 1000 típusú, amerikai gyártmányú második világháborús bomba, amely élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetet is tartalmazott. A robbanótest egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedett el, így kezdetben csak az orrába szerelt gyújtószerkezethez fértek hozzá a katonák. Ezt szerelték ki először, majd markoló segítségével kiásták a teljes bombatestet és hatástalanították annak fenékgyújtó szerkezetét is.

A légibomba közelében előkerült még három darab, 7,5 centiméter átmérőjű német páncéltörő gránát és egy 37 milliméteres szovjet páncéltörő gránát is. A robbanószerkezeteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre.

A robbanóeszközök lakott területtől és közutaktól nagy távolságra, biztonsági zónán kívül helyezkedtek el, így a szerdai tűzszerész művelet során lakossági korlátozásokat nem kellett elrendelni.

Az ötszáz kilogrammos légibomba hatástalanítása kapcsán Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka úgy nyilatkozott: az elmúlt időszakban a haderőfejlesztési programnak köszönhetően az alakulat képessé vált az ilyen jellegű, összetett, akár földmunkát is igénylő tűzszerész műveletek önálló végrehajtására - olvasható a cikkben.

Címkék: bomba, tűzszerész, taksony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket