Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2021. Június 26. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

Gölle község díszpolgára lett dr. Sipos Lajos

Gölle község díszpolgára lett dr. Sipos Lajos

Bodó Imre helytörténész és a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke még februárban felterjesztette Gölle Község Önkormányzatához az elismerésre dr. Sipos Lajos szőlőnemesítőt.

A képviselő-testület a járványra való tekintettel, csak június 16-án dönthetett az elismerés odaítéléséről. A felterjesztő Sipos Lajost közel 30 éve ismeri, akivel Dombóváron találkoztak először, amikor Éles Simon kertbarát-kör elnök meghívta egy szakmai előadás megtartására.

Sipos Lajos Göllében született 1933. július 13-án. Iskoláit Göllében, Dombóváron és Attalában végezte. A gimnáziumi érettségit Dombóváron tette le 1951-ben. Budapestre kerülve a Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd többek között elvégezte a Kertészeti Egyetemet is. Dolgozott Pécsett és Budapesten is, jelenleg 2 hektáros szőlőültetvényén fiával, Attilával együtt, mintegy 8.000 csemegeszőlőt termesztenek. A göllei küldöttségnek még 2019-ben mutatta be a "Gölle könnyei" elnevezésű magtalan, fehér fajtáját. Még három, a településhez kapcsolódó fajtája vár elismerésre.

A díszpolgári címet és az oklevelet Novák Márk polgármester és Banda Zoltán alpolgármester adta át a nemesítő fiának, Sipos Attilának. A 88 éves kutató egészségügyi állapota miatt nem vállalhatta a hosszú utat Göllébe, de az átadást követően telefonon felkeresték, aki megígérte, hogy az ősz folyamán ellátogat majd szeretett szülőfalujába.

Kovács Ernő volt polgármester a temetőben Sipos Lajos akaratának megfelelően sírhelyet is biztosított számára.

Lajos bácsi meghívta a község vezetését, az invitálást a polgármester szívesen fogadta. A programon megtekinthetik a birtokot és már nevezett „Gölle könnyei” szőlőfajtát is.

Fekete István Kulturális Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.