Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 21. 15:46, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkezdték a bankok a felkészülést a pozitív adóslista bevezetésére

Megkezdték a bankok a felkészülést a pozitív adóslista bevezetésére

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás.Ezáltal a korábbi, BAR lista néven közismert negatív adóslista mellett létrejön a pozitív adóslista is.

Ennek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelező adatszolgáltatással kell támogatnia.

A pozitív adóslista a hitelintézetek azon lakossági ügyfeleinek adatait fogja tartalmazni, akiknek hitel- vagy hitel-jellegű szerződése van bármelyik magyarországi pénzügyi szolgáltatóval függetlenül attól, hogy az ügyfél a fizetési kötelezettségeinek eleget tett-e. A pozitív adóslistán szereplő magánszemélyek a jövőben gyorsabban és könnyebben juthatnak át a pénzintézetek hitelminősítési eljárásán, amennyiben újabb hitelt szándékoznak felvenni, hiszen a korábbi hitelekkel kapcsolatos adataik hozzáférhetővé válnak a hitelintézetek számára. A megfelelő hitelmúlt kedvezőbb kondíciókat is jelenthet az ügyfeleknek egy új szerződés esetén. A törvény értelmében a pozitív adóslista az adatfeltöltést követően 2012 tavaszán kezdi meg működését.

A Bankszövetség ezúton tájékoztatja a hazai pénzintézetek lakossági ügyfeleit, hogy a következő hetekben, legkésőbb 2012. január 9-ig tájékoztató levelet fognak kapni attól a hitelintézettől, amellyel hitel- vagy hitel-jellegű szerződésüket kötötték. Ebben a levélben a bankok a pozitív adóslistába kerülő adatokat közlik az ügyfelekkel. A Bankszövetség felhívja a tisztelt ügyfelek figyelmét, hogy a pozitív adóslistával kapcsolatban csak azoknak kell intézkedniük, akik úgy vélik, hogy az egyeztetésre megküldött adatok nem helyesek, vagy időközben változtak. Az érintett ügyfeleknek a személyre szóló tájékoztató levelekben megjelölt módon kell megtenniük a bejelentésüket. A levelek emellett tartalmazzák azokat az elérhetőségeket, amelyeken tájékozódni lehet a pozitív adóslistával kapcsolatban. Az egyes pénzintézetek ügyfél-információs forrásain kívül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján, a www.pszaf.hu –n is teljes körű információt kaphatnak az érdeklődők.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket