Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2020. Augusztus 07. 16:07, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Új gazdára talált kedden a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik vágó-feszítő berendezése

Új gazdára talált kedden a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egyik vágó-feszítő berendezése

Augusztus 4-én, délelőtt fél-kilenckor megérkezett az 1200 lakost számláló Kurd község tűzoltó szertárához a Gyönk Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatszállító gépjárműve, három személlyel.

Mindkét fent említett tűzoltó egyesület nagy múltat tudhat a háta mögött. Wilhelm Zoltántól, a kurdi önkéntesek parancsnokától megtudtuk, hogy 1937 óta segítenek a bajban a tűzoltó hivatás elkötelezettjei. Jelenleg 65 fő aktív tagot számlál az egyesület, az önállóan beavatkozó készenléti állományban pedig 19 személy ad szolgálatot. Kurd, Csibrák és Csurgópuszta közigazgatási területe jelenti a két gépjárműfecskendővel rendelkező kurdi tűzoltók működési területét. Évente 10-12 alkalommal vonulnak tűz- és káresemények felszámolásához, ezzel is támogatva a hivatásos egységek munkáját.
Egy élénk, jól összeszokott csapatról van szó, akik a civil életben is segédkeznek a helybelieknek és természetesen egymásnak. A feltörekvő generációk körében is nagy népszerűségnek örvend a település, ugyanis rendszeres (ez idáig 15 alkalommal) házigazdája a „Tűzkakas Diáktűzoltó Versenynek”.

A tűzoltószertár árnyékában Wilhelm Ferenc, a Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka röviden ismertette a gyönki tűzoltók múltját, majd mesélt a jelenről, és hogy nagy reményekkel várják az elkövetkezendő éveket. Gyönk tűzoltói 1936 óta a vigyáznak, egy kisebb (5 év) megszakítással a kétezres lélekszámú város lakóira. 2016-ban újraszervezték az egyesületet, akik 2019 nyarán egy Mercedes 1222-es tűzoltó fecskendővel gazdagodtak, hála Darmstadt és Griesheim testvérvárosoknak. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is figyelemmel kíséri, és segíti a tűzoltó egyesület felzárkóztatását. Téli Róbert és Domokos József, az ifjúság képzéséért felelős elnökségi tag szavaiból is a lendület és elszántság sugárzott. Tolna megye legöregebb gimnáziuma, a Tolnai Lajos Gimnázium diákjai komoly érdeklődést mutatnak a katasztrófa-, valamint általános rendvédelmi ismeretek iránt. Domokos József 2016-ban, az országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen a nyolcadik helyezésig vezette a település ifi csapatát. Reméljük, néhányan később csatlakoznak a jelenleg 22 tagot számláló egyesülethez.

A kurdi egyesület sikeres pályázott a közelmúltban műszaki mentő szakfelszerelésekre, így számukra „feleslegessé vált” a korábban ajándékként érkezett „Weber” típusú hidraulikus vágó-feszítő berendezés. A nemes gesztust tovább örökítve, nem is volt kérdés, hogy hová kerüljön a bevezetésben említett tűzoltó technika.

Dávid Sándor tűzoltó alezredes, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is jelen volt a szűk körben történő ajándékozáson. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében megköszönte az önkéntes tűzoltók helytállását, hogy jelenlétükkel a helybeliek nyugodtan hajthatják álomra a fejüket és nem utolsó sorban Tolna megye hivatásos lánglovagjai is számíthatnak az önkéntes tűzoltók támogatására a beavatkozást igénylő káreseteknél. Szavaival méltatta a példamutató magatartást, és kiemelte az önkéntesség szerepének fontosságát a mai rohanó világban.

A gyönkiek a vágó-feszítő berendezéssel augusztus 4-én egy lépéssel közelebb kerültek az álmaik megvalósításához, hogy a jövőben önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületként vonulhassanak. Kívánjuk nekik, hogy erőfeszítéseik követendő példaként szolgáljanak sokunk számára. Megannyi rendezvényt, mosolygós gyermekarcot, büszke bajtársat, rokont, barátot és helybeli lakost kívánunk a lángokkal is viaskodó kurdi és gyönki hősöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.