Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2017. Augusztus 24. 05:02, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Újabb szennyezett tojásokat vontak ki a forgalomból Franciaországban

Újabb szennyezett tojásokat vontak ki a forgalomból Franciaországban

Franciaországban újabb négy, növényvédőszer hatóanyagával, fipronillal szennyezett, belga és holland tojásokból készített tésztafajtát vontak ki a forgalomból - derül ki a francia agrártárca szerdai listájából.

Eddig 22, belga vagy holland szennyezett tojásból készült terméket vontak ki a forgalomból, de ez az első alkalom, hogy hazai gyártású élelmiszerek forgalmazási engedélyét vonta be az illetékes francia hatóság. A Franciaországban gyártott termékek is holland vagy belga tojásból készültek.

A négy betiltott termék közül három burgonyalángos-, egy pedig gofritészta-márka.

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a termékekben az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben volt szermaradék, így fogyasztásuk nem jelentett egészségügyi kockázatot, ettől függetlenül elrendelték kivonásukat a forgalomból, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak fipronilt. A listát azokról a termékekről, amelyek a megengedettnél nagyobb koncentrációban tartalmaznak fipronilt, fokozatosan frissíti honalapján a tárca.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Több európai uniós (EU) tagállamba is került szennyezett tojás, tojástermék. Eddig legalább 17 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.