Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2020. Augusztus 17. 07:53, hétfő | Helyi
Forrás: TEOL

Zebrát tálalt a tévés főzőshow-ban Harmati Ákos

Zebrát tálalt a tévés főzőshow-ban Harmati Ákos

Harmati Ákos Kurdon nőtt fel, a vendéglátás iránti szeretetet nagyszüleitől örökölte. Hosszú utat járt be, amely egészen az RTL Klub Konyhafőnök című műsoráig vezetett.

– Ez volt az első alkalom, hogy jelentkezett a műsorba?

Két évvel ezelőtt már jelentkeztem az RTL Klub Konyhafőnök című műsorába, hogy kipróbáljam magam. De akkoriban Sásdon keményen dolgoztam a saját vállalkozásomon, és nem volt még annyi tapasztalatom, hogy felelősségteljesen bele merjek vágni egy ilyenfajta megmérettetésbe. Egyébként szeretem a kihívásokat, és ahhoz, hogy nem vágtam bele mindjárt, az is hozzátartozik, hogy pincér végzettségem van, és akkor még nem éreztem azt a tudást. De ma már magabiztosan főzök a dombóvári éttermem konyhájában.

– Miként jutott el idáig?

Rengeteg tanulás, utánajárás és munka árán. Alázattal álltam a feladathoz, és sok időt töltöttem új konyhai technológiák elsajátításával. Úgy gondolom, hogy egy étteremben a pincér és a szakács két ellentétes oldalon áll. A pincér a vendégek álláspontját, igényeit képviseli, míg a szakács egy adott alapanyagból dolgozva megpróbálja a legjobbat kihozni. A munkám során sokszor tapasztaltam a két szakmát képviselő kolléga között a konfliktust, a feszültséget. Most már megértem mindkét oldalt. Valahol kényszerpálya is volt, hogy megtanultam főzni, de ma már élvezem a konyhában töltött időt. Nyilvánvaló, hogy még sokat kell fejlődnöm, de érzek magamban elég kitartást, alázatot, és legfőképpen nagyon sok pozitív visszacsatolást kapok, hogy továbbmenjek a tervezett úton.

– Milyen indíttatásból vállalta el idén a szereplést?

– Idén februárban láttam arra lehetőséget és időt a vállalkozásom mellett, hogy kipróbáljak egy újabb kihívást, és részt vettem a műsorban. Készültem, és a stábtól is rengeteg segítséget kaptam. Úgy érzem, tanultam egy-két új fogást is. Mikor bekerültem a casting adásba, egy különleges ételt, zebra steaket tálaltam. Úgy gondolom, hogy elég jól sikerült, a hús omlós volt. De nem jutottam tovább. Akkor persze óriási csalódás volt, azonban amikor hazaértem, és azt tapasztaltam, hogy az éttermem jól működik, nincs üres asztal, akkor helyreállt az egyensúly a lelkemben. Azóta is egyre többen kóstolják meg ételeinket.

– Miben látja sikerének titkát?

– Szüleim, családom folyamatosan támogat, és ez számomra a leglényegesebb. Emellett alázattal tanulok és dolgozom. Nem utolsósorban egy igen jó csapatot sikerült összeállítanom; párom felügyeli az étterem mindennapjait, amíg én a konyhában készítem az ételeket, és mindenkire számíthatok a pincértől a konyhai kisegítőig egyaránt. Ha van időm és megtehetem, reggel saját magam válogatom össze, szerzem be az alapanyagokat, és elsődleges szempont az étlap összeállításánál a vendégkör igénye. Próbálok folyamatosan újítani, van az étlapon például krokodilhúsból készült különlegesség is. Egy igazi családias éttermet sikerült létrehoznunk egy dunántúli kisvárosban.

Végigjárta a szakmai ranglétrát

Kurdon nőtt fel Harmati Ákos, ahol szülei és nagyszülei ismertették meg a szakmával. Már gyermekkorában a látókörébe került a vendéglátóipar. A középiskola után pincér szakmával vágott neki a nagyvilágnak, és közel nyolc éven keresztül dédelgette álmait munka közben külföldön. Először poharakat mosogatott, majd szép lassan lépegetett fel a raglétrán. Sásdon nyitotta meg saját vállalkozását pár évvel ezelőtt úgy, hogy mellette főállása volt. A bisztró jellegű éttermében a hamburger volt a fő attrakció, de szívesen főzött igény szerint vendégeinek. Dombóvárról, Pécsről és a fővárosból is szívesen látogatták meg Ákost barátai, ismerősei. Majd szép lassan, rengeteg türelemmel és szülői segítség mellett fejlődött, építkezett. Két éve nyitotta meg Dombóváron éttermét, és idén februárban belekóstolt a főzőműsorok világába is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.